Publicat la: 19.10.2022

Reparații rapide la pardoseli în spații frigorifice


Solaron va căuta de fiecare dată să aducă în sprijinul clienților soluții tehnice și materiale de cea mai bună calitate, iar satisfacția noastră este și mai mare când putem să furnizăm soluții de materiale și tehnologii care răspund unor condiții speciale de intervenție.

Un astfel de caz este cel al depozitelor frigorifice active, unde intervențiile de reparații în interiorul acestora trebuie să se facă de cele mai multe ori fără perturbarea /întreruperea procesului de refrigerare.

Venim în întâmpinarea clienților noștri cu prezentarea unei soluții rapide de remediere a defectelor pardoselilor din beton sau placate din interiorul acestor hale. Defectele cele mai des întâlnite la aceste depozite sunt datorate diverșilor factori degradanți precum traficul greu cu transpaleți sau stivuitoare, umiditatea permanent ridicată din asftel de spații, condens și bineînțeles temperaturile scăzute sau sub pragul de îngheț. Spre exemplu, se știe foarte bine că betonul și în general materialele minerale supuse unor cicluri repetate de îngheț- dezgheț inevitabil conduc la deteriorări ale acestora. În cazul spațiilor frigorifice efectele condițiilor speciale de funcționare a acestora conduc și ele la apariția degradărilor.

Astfel, cele mai des întâlnite situații de detriorări la nivelul pardoselilor sunt exfolierile betonului. Alte ori, aceste deteriorări sunt mai de profunzime, iar ne tratate corespunzător conduc la dezvelirea chiar a armăturilor. Pentru spațiile placate cu diverse dale apar desprinderile sau zone sparte care pun în dificultate sau întrerup logistica.

Topoplan AC este mortarul pe bază de rășină acrilică pentru acoperirea și reparația suprafețelor suspuse unor medii cu atac chimic și/sau temperaturi negative. Este un produs bicomponent, fluid, cu rezistențe mecanice foarte mari ( > 80 N/mmp rezistență la compresiune, > 20 N/mmp rezistență la întindere, IR 4 clasa de rezistență la impact, etc) și cu întărire în circa 1 -3 ore de la turnare. Aplicare mortarului în varianta standard se poate face până la tempratura de – 10  ̊C, însă la cerere Topoplan AC se poate produce cu un adaos special ce permite aplicarea la temperaturi negative de până la – 25  ̊C. Mai mult, pentru a putea aplica mortarul acrilic în grosimi mai mari, de 25 sau chiar 50 mm acesta permite aplicarea în amestec cu nisipuri de diferite sorturi, conform fișei tehnice a produsului.

Un exemplu de remediere a pardoselii unui spațiu refrigerat este cel al companiei de mezeluri Carnia, din Mizil. Aceasta și-a mutat o parte din activite într-un depozit frigorific temporar, după ce hala principală a trecut printr-un incendiu de proporții. Nevoită să își continue activitatea astfel, s-au constata în timp că sub traficul greu și continuu pardoseala depozitului nu este una bine făcută și a început să se degradeze treptat. În căutarea unei soluții care să nu le întrerupă activitatea, la începutul anului 2022 Solaron a reușit ca în câteva ore de la debutul reparațiilor locale la pardoseală, aceasta să fie redată exploatării fără restricții. Până la acest moment suprafețele reparate se prezintă foarte bine în ciuda faptului că pardoseala din hală poate oricând să genereze alte zone deteriorate.